Dżdżownice mile widziane w ogrodzie
Dżdżownice rozdrabniają materiał organiczny (obumarłe części roślin, opadłe liście) i mieszając go z częścią mineralną gleby przyspieszają tworzenie się próchnicy.
Działalność dżdżownic wpływa na polepszenie własności wodnych i powietrznych gleby poprzez drążenie licznych poziomych i pionowych korytarzy. Zwiększa się pojemność wodna oraz ułatwione jest docieranie w głębsze warstwy gleby powietrza i wody. W ogrodach licznie zasiedlonych przez dżdżownice ubiegłoroczne szczątki roślinne zostają rozłożone późną wiosną w następnym roku. Odchody ich – koprolity zawierają dużo składników pokarmowych łatwo przyswajalnych przez rośliny.
Obecność dżdżownic w glebie uwarunkowana jest odczynem, wilgotnością i jej składem mechanicznym oraz warunkami pokarmowymi.
Co lubią dżdżownice?
- gleby wilgotne – są one bardzo wrażliwe na wysychanie gleby w stadium aktywnym;
- preferują odczyn gleby zbliżony do obojętnego lub zasadowy, tolerują tylko lekko kwaśne środowisko;
- wapnowanie gleb kwaśnych wpływa korzystnie na ich rozwój;
- sprzyja im: ściółkowanie upraw kompostem, słomą lub skoszoną trawą, nawożenie obornikiem, wysiewanie nawozów zielonych, następnie ich przyoranie – ta masa organiczna stanowi dla nich źródło pokarmu; przekopywanie po zbiorach resztek roślinnych, zakopywanie płytko liści wczesną jesienią w różnych miejscach w ogrodzie.
Co im szkodzi?
- na glebach zdegradowanych, przesuszonych oraz o małej zawartości próchnicy – występują nielicznie lub w ogóle ich brak!
- czynnikami ograniczającymi ich występowanie są: zbyt wysokie nawożenie mineralne, stosowanie siarczanu amonu (w celu zakwaszania) powoduje ich śmierć, stosowanie herbicydów i insektycydów.
Zachęcamy do lektury innych artykułów dotyczących pożytecznych organizmów w ogrodzie, nie tylko dżdżownic:
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com