Bób z własnej uprawy

Podziel się

Na działce czy w ogrodzie warto tej wiosny znaleźć trochę miejsca dla bobu z własnej uprawy. Udział tej rośliny jest także ważny w zmianowaniu.

Bób należy do roślin wymagających wczesnego siewu, zależności od rejonów klimatycznych od końca marca do drugiej dekady kwietnia. Rośliny wschodzą w temperaturze od 3°C do 17°C, a siewki wytrzymują jej spadek do –4°C. Bób najlepiej rośnie i rozwija się przy temperaturze 18–22°C.  

Uprawa bobu – stanowisko  

Najodpowiedniejsze są gleby cięższe — mady, czarne ziemie, a nawet gleby torfowe. Dobrze rośnie również na dobrych lżejszych, ale tylko w rejonach o dużej ilości opadów lub przy regularnym nawadnianiu. Odczyn gleby powinien być 6,5–7. Na glebach lżejszych, piaszczystych, uprawia się bób po nawiezieniu kompostem lub obornikiem (3 kg/m2) w I roku, a na żyznych – w latach późniejszych. Nie zaleca się uprawy po innych warzywach strączkowych. Glebę dobrze przygotowujemy, aby nasiona były umieszczone na jednakowej głębokości i dobre ich przykrycie, co gwarantuje równomierne wschody.  

Gatunek ten potrzebuje dużo wody, szczególnie po siewie, a także w okresie zawiązywania strąków oraz ich dorastania.  

bób z własnej uprawy

Z siewu  

Korzystny jest gniazdowy (po 2-3 szt.wysiew nasion co 10–15 cm w rzędy co 50–60 cm. Ponieważ rośliny są kruche, łatwo się łamią, można pozostawić co 2 rzędy przejście szerokości do 90 cmGłębokość siewu nie mniejsza niż 5 cm — przy płytkim nasiona mogą być wyjadane przez ptaki lub wymywane po ulewnych opadach.  

Sadzenie bobu z rozsady 

Aby uzyskać wcześniej własne świeże i smaczne ziarno, bób warto uprawiać z rozsady. Sposób ten przyspiesza termin zbioru o 2 tygodnie. Już od drugiej połowy lutego nasiona (po 2) wysiewa się do doniczek o średnicy (7–10 cm) z substratem torfowym, trzyma się je ciepłym i dobrze doświetlonym pomieszczeniuProdukcja rozsady trwa 2025 dni. Na 7 dni przed sadzeniem trzeba ją zahartować. Rośliny sadzi się do odkrytego gruntu około 10 kwietnia. Zbiór można dodatkowo przyśpieszyć, okrywając rośliny włókniną (sadzenie na początku kwietnia) bądź uprawia zimnym tunelu (sadzenie w połowie marca).  

Bób z własnej uprawy – pielęgnacja

Okrywanie 

Uprawy z siewu i z rozsady można osłonić agrowłókniną (o masie 17 g/m2), co przyspiesza zbiory o kilka dni i zwiększa plon nasion. Włóknina chroni przed przymrozkami (do –7°C). Kładzie się ją bezpośrednio po siewie lub sadzeniu, a usuwa w czasie ocieplenia — z upraw z siewu po 5–6 tygodniach (pod koniec pierwszej dekady maja), a z rozsady po 4 tygodniach.  

Ogławianie 

Bób ogławia się nad 4.–6. strąkiem, co nieco przyspiesza plonowanie i ogranicza występowanie mszycy trzmielinowo-burakowej. 

Choroby bobu – ochrona 

Ważne jest odchwaszczanieszczególnie w początkowej fazie uprawy oraz ochrona przed szkodnikami (mszyce, oprzędzikistrąkowiec) i chorobami (szara pleśńaskochytoza). Im wcześniejsza uprawa, tym mniejsze ryzyko zaatakowania przez szkodniki choroby. 

Kiedy zbierać bób?

Bób zbiera się w fazie dojrzałości mlecznej ziarna z przeznaczeniem na bezpośrednie spożycie. Strąki są wówczas już wyrośnięte, ale nadal zielone, nasiona są zielonej barwy z widocznym znaczkiem i w pełni wykształcone. 

Bób z własnej uprawy – polecane odmiany  

Do uprawy przyspieszonej należy dobierać te o możliwie krótkim okresie wegetacji i o dużych nasionach, na przykład:  

  • ‘Topbob’– daje największe strąki, długie i szerokie. Masa 1000 świeżych nasion – około 3500 g
  • ‘Bartom’ – masa 1000 świeżych nasion 2500–3000 g
  • ‘Windsor Biały’ – plenna, duże strąki, masa 1000 świeżych nasion (białokremowe) – około 3000 g
  • Bachus’ – bardzo plenna, do konserwowania i bezpośredniego spożycia
  • ‘Jankiel Biały’ – wielkonasienna, plenna odmiana do użytku bieżącego i do mrożenia

Godne polecenia są również odmiany późniejsze, takie jak: ‘Karmazyn (czerwone nasiona) oraz ‘Samson’ i ‘Lider’, o nasionach mocno zielonych nawet po ugotowaniu. 

bób z własnej uprawy - roślina wiąże azot z powietrza
Kliknij obrazek, żeby powiększyć

 

Inni czytali także:

Bób – bogate źródło białka roślinnego i błonnika

Sałata – na grządkach w każdym ogrodzie

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Pomidory jesienią – przedłużona uprawa

Jak ciąć drzewa i krzewy ozdobne

 

Sprawdź, co w bieżącym wydaniu miesięcznika „działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „działkowiec”

Fot. Shutterstock.com / paulistaShaiith 

Podziel się