Szczypiorek: uprawa i wymagania (warzywa cebulowe cz.1)

Podziel się

Warzywa cebulowe to warzywa łatwe w uprawie. Często uprawia się je jako rośliny przyprawowe. Do warzyw cebulowych należą szczypiorek ogrodowy oraz szczypiorek czosnkowy, o których opowiemy w tym artykule więcej.

Warzywa cebulowe charakteryzują się ostrym zapachem, smakiem i aromatem, bez którego trudno wyobrazić sobie niektóre potrawy. Z tego względu nie wymagają wiele miejsca na działce ani specjalnie wygospodarowanych grządek. Zadowoli je stanowisko na rabatach ziołowych, kwiatowych, w towarzystwie truskawek lub poziomek. Mogą być uprawiane także współrzędnie z innymi warzywami, nigdy jednak nie po sobie.

Polecamy doskonałej jakości nasiona szczypiorku w naszym sklepie:

Szczypiorek ogrodowy

To jedno z najwcześniej plonujących warzyw, liście wypuszcza już w II. Jest rośliną wieloletnią. Można uprawiać go z siewu wprost do gruntu – w IV, z rozsady – wysadzając w V po kilka okazów w jednym miejscu lub wegetatywnie przez podział kęp, sadzonych wiosną.

Roślina preferuje stanowiska słoneczne, choć z powodzeniem znosi również półcień. Lubi żyzne i próchniczne, lekko zasadowe gleby, ale może rosnąć również w innych podłożach – o ile są zasobne w wapń. Najlepiej plonuje w pierwszym roku po nawozach organicznych. W czasie wegetacji ścina się kwiatostany, aby nie osłabiać roślin matecznych, gdyż w roku następnym będzie mniejszy plon szczypioru. Liście można ścinać bardzo nisko, nie niżej jednak niż 3–5 cm nad ziemią. Roślina szybko się regeneruje i wypuszcza dużo nowych zdrowych liści oraz mocno się rozkrzewia.

Nie wolno zapominać o nawożeniu szczypiorku. Zasilamy go od IV do VIII. Najlepiej korzystać z nawozów naturalnych np. kompostu czy gnojówki z pokrzywy. Z upływem lat na tym samym miejscu rośnie coraz słabiej, dlatego co 3–4 lata należy rozsadzać kępy. Polecane odmiany: Erfurcki Olbrzymi, Jowisz, Wulkan.

Szczypiorek czosnkowy  

Jest niezwykle wartościowy. Uprawiamy go podobnie jak ogrodowy. Liście mają charakterystyczny, nietypowy smak, łączący smak szczypiorku i czosnku. Pokrój roślin jest bardzo ładny, dlatego może być on z powodzeniem sadzony na rabatach kwiatowych, z bylinami. Roślina wytwarza duże, atrakcyjne, białe kwiaty, pojawiające się od VII do IX. Kwiaty te są jadalne, mają smak czosnku, ale delikatny, nie tak ostry jak ząbki czosnku.

Czosnkowy szczypiorek doskonale zimuje. Wczesną wiosną szybko wypuszcza zielone liście. Nie są one rurkowe, jak u szczypiorku ogrodowego, ale płaskie i szersze, nieco przypominają liście pora, ale są delikatniejsze.

 

Inni czytali również:

„Dlaczego szczypior podsycha?”

„Świetne przepisy z kiełkami i mikroliśćmi”

„Rozmnażanie wieloletnich warzyw i ziół”

„Uprawa ziół w ogrodzie”

„Kompost pod warzywa”

„Kalendarz biodynamiczny – co to właściwie jest”

„Naturalne sposoby na mszyce”

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Działkowiec”

Fot.Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x