Smoothie – najlepsze przepisy na zielone, żółte i różowe
Smoothie jest odpowiedzią na coraz większe przywiązywanie uwagi do zdrowego trybu życia i odżywiania. I oczywiście do ilości spożywanych kalorii.
Ten orzeźwiający napój ze zmiksowanych owoców i warzyw, który sam w sobie jest bombą witaminową i na dodatek jest niskokaloryczny. A jeśli dodamy odpowiednie składniki przyspieszające przemianę materii może stać się nawet napojem odchudzającym.
Z własnych warzyw i owoców jest jeszcze pyszniejsze! Sprawdź nasiona warzyw i owoców w naszym sklepie
Smoothie z kilku powodów:
- Przygotowanie napoju jest banalnie proste i nie wymaga wysiłku, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera (oczywiście umyte, bez skórki, pestek i gniazd nasiennych) i zmiksować;
- Nie trzeba się zastanawiać co zdrowego zjeść na śniadanie, a nawet drugie śniadanie;
- Można pić smoothie ile się chce – na pewno nie przesadzisz z kaloriami;
- W smoothie daje się dzieciom przemycić nawet to czego nie lubią, a jeść powinny. Smoothie dla dzieci to doskonały pomysł!
Każdy z nas może stworzyć sobie smoothie z ulubionych składników. Warto eksperymentować. Na dobry początek podaję kilka sprawdzonych przepisów. Jak zrobić smoothie?
Smoothie różowy
Propozycja 1.
SKŁADNIKI: garść truskawek; seler naciowy – 2, 3 łodygi; sałata (kilka liści); garstka siemienia lnianego; płatków owsianych; natka pietruszki
Propozycja 2.
SKŁADNIKI: garść malin; 2 liście cykorii; sałata; natka pietruszki
Smoothie zielony
Propozycja 1.
SKŁADNIKI: garść szpinaku; kilka listków sałaty; kiwi; gruszka; 2 łodygi selera naciowego; ogórek
Propozycja 2.
SKŁADNIKI: banan; kiwi; garść jarmużu; natka pietruszki
Smoothie żółty
Propozycja 1.
SKŁADNIKI: 1 mango; 3 brzoskwinie lub nektarynki; sok z 1 pomarańczy; natka pietruszki; garstka siemienia lnianego; płatków owsianych; natka pietruszki
Propozycja 2.
SKŁADNIKI: 6 moreli, mango; ½ szklanki jaglanej; natka pietruszki
RADY
- Warto do smoothie dodać produkty przyspieszające metabolizm lub bogate w błonnik np. imbir, cynamon płatki owsiane, suszone śliwki.
- Jeśli koniecznie musimy smoothie dosłodzić użyjmy cukru ze stewi – jest dużo słodszy niż cukier, a nie zawiera kalorii.
- Sałatę i inną zieleninę najlepiej „przemyca” się w owocach jagodowych.
- Do smoothie warto dodać wodę lub kostki lodu. Ilość zależy od oczekiwanej konsystencji napoju.
- Smoothie można przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Wartościowe dodatki:
Imbir – ułatwia trawienie, rozgrzewa, leczy przeziębienia, wspomaga koncentrację, polepsza krążenie krwi
Płatki owsiane – źródło błonnika, dodają energii, wspomagają metabolizm, opóźniają procesy starzenia, stabilizują poziom cukru, obniżają poziom złego cholesterolu
Siemię lniane – działanie osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, łagodzi objawy menopauzy, wspomaga odchudzanie,
Nasiona chi – na lepszą pamięć, koncentrację, bogate w wapń i żelazo
Banan – jeśli chcemy bardziej się „najeść”, ale uwaga 1 banan to 162 kalorie
Natka pietruszki – bogactwo witaminy C, a przy tym niezauważalna w smaku
Kasza jaglana gotowana na sypko – lekkostrawna, niskokaloryczna, poprawia pamięć i koncentrację, działa przeciwwirusowo.
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com
Inni czytali również: