Robaczywe rzodkiewki? Sprawca – śmietka kapuściana
Robaczywe rzodkiewki – co roku zmagasz się z tym problemem? Poznaj sprawcę – to śmietka kapuściana.
Sprawdź nasiona rzodkiewki i rzodkwi dostępne w naszym sklepie. Duży wybór odmian i atrakcyjne ceny!
Rzodkiewka (i rzodkiew) uprawiane wiosną mogą być uszkadzane przez wiele szkodników, a najgroźniejsza jest śmietka kapuściana, której larwy powodują robaczywienie.
Jak zabezpieczyć grządki przed tym problemem?
Owad dorosły tej śmietki kapuścianej jest niewielką muchówką, podobną do muchy domowej. Zimuje w glebie w stadium bobówki. Wylot much wiosennego pokolenia odbywa się pod k. IV lub na pocz. V, gdy gleba ma temperaturę powyżej 10°C. Lot kolejnych pokoleń ma miejsce pod k. VI, w drugiej poł. VII i w VIII. Śmietka składa jaja przy szyjce korzeniowej roślin lub obok nich, w ziemię. Wylęgające się larwy są żółtobiałe, beznogie, wgryzają się w rzodkiewkę i uszkadzają ją.
Śmietka kapuściana – co robić?
- Stosować wczesny siew nasion, pozwalający na wcześniejszy zbiór rzodkiewki przed wylęgnięciem się larw.
- Unikać uprawy rzodkiewki bezpośrednio po nawożeniu obornikiem lub świeżym kompostem, co wabi śmietki kapuścianej.
- Przykrywać zagony agrowłókniną lub siatką (markizeta) o oczkach 1 × 1 mm lub 1 × 1,5 mm. Uniemożliwi to szkodnikom dostęp do roślin oraz pozwoli na wcześniejszy siew nasion i przyspieszenie zbiorów.
- Podlewać rośliny preparatami czosnkowymi w okresie lotu muchówek (od pierwszej dekady IV do poł. V).
- Korzystać z internetowego systemu sygnalizacji, aby uzyskać informacje dotyczące lotu śmietki kapuścianej i innych szkodników. Dostęp do systemu znajduje się na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa www.piorin.gov.pl.
- Grządki, na których śmietka występowała, po zbiorze roślin bardzo dokładnie przekopać.
- Nie uprawiać warzyw z tej samej rodziny na tym samym stanowisku w kolejnym sezonie wegetacyjnym.
- Nie ma zarejestrowanych preparatów chemicznych do ochrony rzodkiewki przed śmietką kapuścianą.
Inni czytali również:
Bób – bogate źródło białka roślinnego i błonnika
Rzodkiew i rzodkiewka – właściwości i odmiany
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com