Potpourri – jak zrobić

Podziel się

Lato jest doskonałą porą na gromadzenie suszu do stworzenia zapachowo – wizualnych kompozycji, czyli potpourri.

Rośliny na mieszankę powinny charakteryzować się atrakcyjnym, silnym aromatem, dotyczy to zarówno gatunków kwitnących, jak i zawierających olejki eteryczne w pędach, lub liściach. Mieszanka potpourri zawierać może suszone kwiaty, nasiona, łodygi, kłącza, korzenie i liście. Suszymy je temperaturze do 30°C – nie na słońcu! Płatki kwiatów i liści suszymy w warunkach naturalnych na rozłożonym papierze (nie na gazecie!). Nasiona, owoce i korzenie możemy wysuszyć w specjalnych suszarkach do warzyw i ziół.

A następnie przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, do czasu wyeksponowania.

Polecane rośliny na potpourri

Kwiaty: róż pachnących, piwonii, chabra, rumianku, rezedy, nagietka, groszku pachnącego, hyzopu, jeżówki, jaśminu, szałwii, wiciokrzewu, lipy, lawendy.

Liście: geranium, werbeny (zwłaszcza cytrynowa), mięty, melisy, bylicy, macierzanki, tymianku.

Owoce: suszone jabłka, rozgniecione owoce jałowca, suszona skórka cytryny, limonki i pomarańczy, chmielu.

Nasiona: kolendry, kopru włoskiego, anyżu, laska cynamonu.

Kora: laska cynamonu, kora sosnowa

Kłącza: tataraku, imbiru, irysa

Utrwalacze

Mieszankę zapachową utrwala się dodając sól morską oraz wysuszone i zmielone kłącze irysa, tataraku, nasiona kolendry. „Utrwalacz” miesza się z suszem roślinnym i trzyma w zamkniętym naczyniu przez 3-4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Spowoduje to powolne uwalnianie się zapachów. Następnie pachnącą mieszankę wykłada się do ozdobnych naczyń – szklanej miseczki, koszyczka lub pudełeczka. Zapach takiej mieszanki nie jest trwały, utrzymuje się do kilku tygodni. Aby go przedłużyć  można od czasu do czasu pokropić ją aromatycznymi olejkami – werbenowym, cytrynowym, pomarańczowym, różanym lub innym.

Potpourri postawione w różnych miejscach – w kącikach, komodach, szafkach – stanowi nie tylko oryginalną ozdobę, mieszanka taka wydziela delikatny, przyjemny zapach, przypominający słoneczne dni lata.

Warto wiedzieć

Określenie potpourri pochodzi z języka francuskiego i oznacza „zgniły garnek”. Nazwa dość dziwna, ale w pełni uzasadniona, gdyż określa pierwowzór prawdziwego potpourri, robionego kiedyś ze świeżych kwiatów, a następnie kiszonych w morskiej soli. Lekko zwiędnięte płatki mieszano naprzemiennie z utrwalaczem – solą, ugniatano je i szczelnie zamykano w „garnku”, naczyniu na ok. 7 tygodni. Zatrzymana woń lata – kwitnących kwiatów, mogła być uwalniana – otwierana w mieszkaniu przy różnych, ważnych wydarzeniach. Dziś najbardziej popularne są suche potpourri, jednak nie utrzymują zapachu, ale za to pięknie wyglądają.

 

Inni czytali także:

Jaką mieszankę traw wybrać do ogrodu?

Zakładanie trawnika – jakie trawy wybrać?

Jak zapachy wpływają na człowieka?

Pachnące rośliny na lato w ogrodzie

Kleszcze – to warto o nich wiedzieć

 

Sprawdź, co w aktualnym numerze miesięcznika „działkowiec”

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x