Karnawałowe przysmaki – przepisy z figami
Karnawał jeszcze trwa… Chociaż nie zostało nam go już wiele w tym roku. Osłódźmy sobie zatem końcówkę tego okresu. Oto przepisy z figami, które idealne będą na ostatnie karnawałowe przysmaki.
Po karnawale warto pomyśleć o naszym ogrodzie i działce! Wybierz się na zakupy do naszego sklepu www.dzialkowiecsklep.pl.
Karnawałowe przysmaki – ciasto figowe
SKŁADNIKI:
- 6 fig
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 20 ml wody
- 80 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 150 g semoliny
- 160 g cukru pudru z trzciny cukrowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 biszkopty
W makutrze ucieramy masło, żółtka i wodę. Wszystko razem ubijamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy następnie cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek i pokrojone drobno 3 figi. Wszystko razem delikatnie wymieszamy. Formę smarujemy masłem i sypiemy na jej wierzch pokruszone biszkopty. Następnie przelewamy do niej masę i wciskamy pozostałe figi w ciasto. Pieczemy przez 40 min w temp. 200ºC.
Karnawałowe przysmaki – konfitura z figi
SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych fig
- 150 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
- 500 g brązowego cukru
- jedna laska wanilii
Umyte i osuszone figi dzielimy na cząstki – pozostawiamy na 1,5 godziny, aby zmiękła skórka. Przekładamy następnie do garnka (polecam garnki żeliwne) zalewamy wodą, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Smażymy do uzyskania konsystencji dżemu. Dodajemy do smaku cynamonu. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy go góry dnem.
Starter – figa z serem
SKŁADNIKI:
- 1 bułka wieloziarnista
- 3 figi
- ser typu camembert
- miód o płynnej konsystencji
- garść orzechów włoskich
Na pierwszy gryz (czyli starter), przed proszonym obiadem czy też kolacją, doskonale pasuje i smakuje, mała kanapeczka z serem, plastrem figi, miodem i orzechem. Zaskoczy gości, a nam zajmie zaledwie chwilę na przygotowanie.
Inni czytali / oglądali również:
„Kompozycja ogrodowa – wielkość, kształt i kolor”
„Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem”
„Detoks organizmu bez katorżniczych diet”
Cięcie roślin sadowniczych – Ewelina Gudarowska – wideo
„Malina czarna – warto ją posadzić i jeść jej owoce”
„Jak myć owoce? Róbmy to dobrze”
„Dlaczego giną owady zapylające?”
„Zakładanie trawnika – jakie trawy wybrać?”
„Czym zwalczać choroby roślin?”
Źródło: miesięcznik Mój Ogródek
Fot. Shutterstock.com