Karnawałowe przysmaki – przepisy z figami

Podziel się

Karnawał jeszcze trwa… Chociaż nie zostało nam go już wiele w tym roku. Osłódźmy sobie zatem końcówkę tego okresu. Oto przepisy z figami, które idealne będą na ostatnie karnawałowe przysmaki.

Po karnawale warto pomyśleć o naszym ogrodzie i działce! Wybierz się na zakupy do naszego sklepu www.dzialkowiecsklep.pl.

Karnawałowe przysmaki – ciasto figowe

SKŁADNIKI:

  • 6 fig
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 20 ml wody
  • 80 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g semoliny
  • 160 g cukru pudru z trzciny cukrowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 biszkopty

W makutrze ucieramy masło, żółtka i wodę. Wszystko razem ubijamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy następnie cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek i pokrojone drobno 3 figi. Wszystko razem delikatnie wymieszamy. Formę smarujemy masłem i sypiemy na jej wierzch pokruszone biszkopty. Następnie przelewamy do niej masę i wciskamy pozostałe figi w ciasto. Pieczemy przez 40 min w temp. 200ºC.

Karnawałowe przysmaki – konfitura z figi

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych fig
  • 150 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 500 g brązowego cukru
  • jedna laska wanilii

Umyte i osuszone figi dzielimy na cząstki – pozostawiamy na 1,5 godziny, aby zmiękła skórka. Przekładamy następnie do garnka (polecam garnki żeliwne) zalewamy wodą, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Smażymy do uzyskania konsystencji dżemu. Dodajemy do smaku cynamonu. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy go góry dnem.

Starter – figa z serem

SKŁADNIKI:

  • 1 bułka wieloziarnista
  • 3 figi
  • ser typu camembert
  • miód o płynnej konsystencji
  • garść orzechów włoskich

Na pierwszy gryz (czyli starter), przed proszonym obiadem czy też kolacją, doskonale pasuje i smakuje, mała kanapeczka z serem, plastrem figi, miodem i orzechem. Zaskoczy gości, a nam zajmie zaledwie chwilę na przygotowanie.

 

Inni czytali / oglądali również:

„Kompozycja ogrodowa – wielkość, kształt i kolor”

„Kapusta wigilijna – z grzybami lub grochem”

„Jak dbać o pamięć?”

„Detoks organizmu bez katorżniczych diet”

Cięcie roślin sadowniczych – Ewelina Gudarowska – wideo

„Malina czarna – warto ją posadzić i jeść jej owoce”

„Jak myć owoce? Róbmy to dobrze”

„Dlaczego giną owady zapylające?”

„Zakładanie trawnika – jakie trawy wybrać?”

Szkodniki róż (infografika)

„Czym zwalczać choroby roślin?”

„Stwórz własny łapacz snów”

 

 

 

Źródło: miesięcznik Mój Ogródek

Fot. Shutterstock.com

Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Wpisz swój komentarz :)x