Kardamon – właściwości i zastosowanie
Kardamon, którego pełna nazwa brzmi kardamon malabarski to aromatyczna, korzenna przyprawa. Stosowana jest zazwyczaj do pierników lub innych słodkich wypieków, a szkoda…
Na rynku dostępne są strąki z nasionami, same nasiona lub sproszkowana ich postać. Strąki są zielone, stąd nazywa się kardamon zielony, w odróżnieniu do kardamonu czarnego pochodzącego z zupełnie innej rośliny. Najlepiej jest kupić cały strąk, ponieważ mielone nasiona szybko tracą swój smak. Przed użyciem należy wyłuskać nasionka ze strąków i użyć w całości, rozetrzeć w moździerzu lub zemleć. Gdy chcemy użyć całych nasion, dobrze jest je lekko podsmażyć lub zmieszać z innymi przyprawami.
Polecamy e-booki w naszym sklepie:
Na zdrowie
Od dawien dawna kardamon stosowano na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, jak choćby niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe. W Chinach jest stosowany w leczeniu nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. Z kolei żucie nasion jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Kardamon ma także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, przede wszystkim do wyrobu perfum, kadzidełek, odświeżaczy powietrza.
Zdrowotny napar:
1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu zalać szklanką wrzątku i pozostawić do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić trzy razy dziennie. Na wzdęcia i gazy lub brak apetytu należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.
Kardamon w kuchni
Kardamon używany jest zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Poprawia smak zup (nawet tak swojskich, jak grochowa albo rosół), potraw z mięs i ryb, gulaszu, naleśników, ciast, szczególnie jabłkowych i dyniowych. Najczęściej jednak dodajemy go do kawy, herbaty i czekolady. Stosuje się go także do produkcji alkoholi: wódek i likierów.
Ciekawostka
Swój korzenny aromat przepełniony cytrynową nutą, kardamon zawdzięcza dużej ilości olejkom eterycznym zawartym w nasionach.
Kardamon – warto wiedzieć!
- Kardamon malabarski to okazała bylina, rosnącą w wilgotnych, zacienionych lasach tropikalnych, m.in. w Indiach i Chinach. Mimo że jest rośliną zielną potrafi w ciągu sezonu wegetacyjnego dorosnąć do 2-4 m.
- Roślina zaczyna owocować po trzech latach od posadzenia i zwykle plonuje przez 10-15 lat. Torebki zbiera się w porze suchej (październik-grudzień), przed ich otwarciem, czyli niedojrzałe. Następnie suszy się je w specjalnych suszarniach lub po prostu na słońcu.
- Specyficzne wymagania kardamonu co do stanowiska, czasu zbioru i suszenia, powodują, że przyprawa ta należy do jednych z najdroższych na świecie. Na szczęścia do aromatyzowania potraw wystarczy tylko szczypta przyprawy.
Inni czytali również:
„Słodkie maseczki własnego wyrobu”
„Co zrobić z ziół? Zioła w kuchni, domowej apteczce i kosmetykach”
„Jak uprawiać tarczycę bajkalską”
„Letnie uczulenia – jak je powstrzymać?”
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com