Jak wykorzystać trociny i zrębki drzewne w ogrodzie?

Podziel się

Najlepszym sposobem na zagospodarowanie gałęzi i większych części drzew jest ich rozdrobnienie i zrębkowanie. Pozyskany materiał można wykorzystać w ogrodzie na kilka sposobów.

Trociny i zrębki drzewne charakteryzują się niską pojemnością wodną i sorpcyjną oraz kwaśnym odczynem. Mimo niewielkiej zawartości składników pokarmowych oraz ze względu na ich długi czas rozkładu (ok. 3 lata), nie dostarczają roślinom zbyt wielu substancji odżywczych. Są jednak cennym materiałem organicznym, który może z powodzeniem pełnić kilka funkcji w uprawie roślin.

Polecamy e-booki dostępne w naszym sklepie:

Trociny

To bardzo dobry materiał do okrywania gleby, poprawiają jej uwilgotnienie, właściwości termiczne, ograniczają zachwaszczenie, wzbogacają ją w materię organiczną oraz chronią przed destrukcyjnym oddziaływaniem wiatru i opadów atmosferycznych. Wyściółkowana gleba nie ulega zaskorupieniu i nabiera struktury gruzełkowatej. A w uprawie truskawek bądź poziomek ściółka ta chroni również owoce przed zapiaszczeniem oraz zmniejsza możliwość porażenia przez szarą pleśń. Warstwa ściółki nie powinna przekraczać 8–10 cm, zbyt gruba może się filcować i tym samym stać się nieprzepuszczalną dla wody.

Trociny z drzew iglastych są bardziej kwaśne od tych z drzew liściastych – zakwaszają glebę, należy mieć to na uwadze i nie stosować tego materiału do ściółkowania np. warzyw, które w większości wymagają podłoża zasadowego. Za to doskonale sprawdzą się w uprawie roślin kwasolubnych, takich jak: borówki, żurawina, magnolie, rododendrony i azalie.

Można je też przeznaczyć wraz z szyszkami i igliwiem do produkcji kompostu kwaśnego. Ma on zastosowanie obok torfu kwaśnego, w przygotowaniu podłoży pod gatunki wybitnie kwasolubne lub też, jako ściółka pod te rośliny, ponieważ będzie utrzymywać pH podłoża na odpowiednio niskim poziomie.

Zrębki drzewne

W zależności od wielkości zrębków zmienia się sposób ich wykorzystania. Najdrobniejsze części przeznacza się na kompost, a te najgrubsze można wykorzystać jako warstwę drenującą do konstrukcji podwyższonych grządek. Większe zrębki można użyć do ściółkowania bylin i innych roślin ozdobnych, rozsypując je warstwą o grubości 3–6 cm.

Okrywając glebę pod drzewami i krzewami grubość ściółki może wynosić nawet 10–12 cm. Jeśli materiał do ściółkowania jest urozmaicony – zawiera zrębki różnej wielkości, pochodzące z różnych gatunków drzew i krzewów, z dodatkiem trawy, liści lub kompostu to jest to ściółka bardziej wartościowa. Zrębki mogą być barwione na różne kolory, więc można je traktować jako materiał uatrakcyjniający ozdobne rabaty.

To ważne! Ściółki organiczne w miarę upływu czasu, pod wpływem działania mikroorganizmów, ulegają rozkładowi, dostarczając glebie dobroczynnej próchnicy. W przypadku ubogiego w azot, świeżego materiału drzewnego, aby uniknąć w ogrodzie głodu azotowego, spowodowanego pobieraniem tego pierwiastka przez bakterie uczestniczące w procesie przemiany materii organicznej, konieczne jest zastosowanie dodatkowej dawki azotu, np. w formie saletry amonowej – około 300 g nawozu na 100 l zastosowanej ściółki.

Trociny i zrębki drzewne – poprawa właściwości gleb i podłoży

Trociny i drobne zrębki drzewne można również wykorzystywać do poprawy właściwości fizycznych gleb ciężkich, bardziej zwięzłych, nadmiernie wilgotnych. Przekopane z glebą w ilości ok. 10 l na 1 m2 gleby, doskonale ją rozluźnią i tym samym poprawią stosunki powietrzno-wodne. Mogą również służyć jako dodatek do podłoży ogrodniczych, wykorzystywanych do produkcji rozsad warzyw bądź roślin ozdobnych. W mieszankach z torfem bądź tradycyjnymi ziemiami ogrodniczymi poprawią ich porowatość i przepuszczalność.

Pamiętaj!

Świeże zrębki, jak i trociny z drzew iglastych oraz niektórych liściastych – orzecha włoskiego, dębu i olchy − zawierają związki o działaniu allelopatycznym, substancje żywiczne, garbniki oraz fenole hamujące wzrost i rozwój roślin. Dlatego przed zastosowaniem tego materiału konieczne jest poddanie go kompostowaniu. W procesie kompostowania, który powinien trwać co najmniej rok, substancje te zostaną skutecznie rozłożone i wymyte z materiału drzewnego.

Chory materiał

Ze względów fitosanitarnych nie należy używać do ściółkowania zrębków z drzew, które były porażone chorobami kory i drewna. Patogeny, tj. rak drzew owocowych, srebrzystość liści, zaraza ogniowa, guzowatość korzeni oraz grzyby pasożytnicze występujące na drzewach mogą stanowić potencjalne źródło zakażenia uprawianych roślin. Dlatego rozdrobniony materiał drzewny należy usunąć albo jeśli się nie da, odseparować od zdrowych surowców i kompostować w osobnej pryzmie bądź wydzielonym ażurowym pojemniku.

 

Zachęcamy do przedłużenia wizyty na naszym portalu i sprawdzeniu innych artykułów z działu “Sezon”, by zaczerpnąć jeszcze więcej wiedzy dot. uprawy roślin.

Więcej o chorobach roślin, zapobieganiu i leczeniu dowiedzą się Państwo w naszym dziale “Ochrona roślin”.

 

Inni czytali również:

Czym ściółkować? Ściółka z ziół i chwastów w ogrodzie

Liście na ściółkę – klon i brzoza

Jak zapobiec erozji gleby?

Wiosenne prace w sadzie

Jak zadbać o glebę jesienią?

 

 

Źródło: miesięcznik “działkowiec”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się