Jak dbać o pamięć?
Jak dbać o pamięć? Istnieje ścisły związek między dostarczaniem organizmowi odpowiedniego pożywienia, a stanem naszych procesów pamięciowych, za które odpowiedzialny jest mózg.
Składniki odżywcze w diecie mają istotny wpływ na działanie mózgu. Aby nasz umysł dobrze funkcjonował i nie było kłopotów z pamięcią, bardzo ważna jest dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta. Poza dietą konieczny jest też zdrowy tryb życia – dostateczna ilość snu, odpoczynek, systematyczny ruch na świeżym powietrzu, np. spacer lub praca w ogrodzie. Oto nasze propozycje sposobów jak dbać o pamięć.
Wiele nasion warzyw dostępnych jest w naszym sklepie – zapraszamy do zapoznania się z ofertą nasion oraz kiełków i microgreens.
Jak dbać o pamięć? Energia dla mózgu
Niezbędnym źródłem energii dla całodziennej pracy mózgu są węglowodany, w tym glukoza. Żeby ich nie zabrakło, powinniśmy jeść regularne posiłki co 4 godziny (3 główne oraz 2 mniejsze), które zapobiegną spadkom glukozy we krwi i dostarczą niezbędnej energii. Najwłaściwszym źródłem glukozy są węglowodany złożone, występujące w kaszach, w razowym pieczywie, nieprzetworzonych płatkach zbożowych (jęczmienne, orkiszowe, żytnie, owsiane).
Produkty zawierające cukry proste (słodycze, białe pieczywo) – powodują krótkotrwały wzrost poziomu glukozy we krwi, który szybko spada, powoduje senność, mózg pracuje wolno. Także białko jest niezbędne w diecie (chude mięso, ryby, nabiał).
Zdrowe tłuszcze a pamięć
Dla prawidłowego funkcjonowania pamięci konieczne są też tłuszcze, zwłaszcza tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT. Nie są one wytwarzane przez organizm, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Dobrym ich źródłem są ryby (jedzmy je choć raz w tygodniu), oleje roślinne oraz orzechy. Szczególnie ważny jest kwas linolowy i α-linolenowy, których niewystarczająca ilość w organizmie skutkuje osłabieniem koncentracji i pamięci.
Na uwagę zasługuje krajowy olej lniany, polecany dla osób intensywnie uczących się lub w podeszłym wieku. Zawiera wiele cennych NNKT, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Najlepiej olej lniany dodawać do sałatek, ale ze względu na charakterystyczny smak i zapach nie przez wszystkich jest lubiany. Między posiłkami można jeść orzechy – włoskie laskowe lub ziemne (zdrowe tłuszcze, substancje białkowe, witaminy, minerały). Wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć.
Jak dbać o pamięć? Zielona herbata
Zielona herbata to niefermentowane liście krzewu herbacianego zawierające m.in. kofeinę, teofilinę, teobrominę, witaminy z grupy B oraz związki polifenolowe. Jej picie zaleca się nie tylko w profilaktyce miażdżycy, w chorobach układu sercowo-naczyniowego, ale nawet w chorobie Alzheimera, demencji i innych chorobach neurodegeneracyjnych. Wspomaga też pracę ośrodkowego układu nerwowego, wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć.
Jak dbać o pamięć – naturalne witaminy i minerały z warzyw i owoców
Świeże warzywa i owoce dostarczają prawie wszystkich witamin poza witaminą D i B12, które znajdują się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Warzywa i owoce są też źródłem niezbędnych składników mineralnych. Ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego mózgu pełnią m.in. witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo oraz cynk.
- Witaminy z grupy B Istotnie wpływają na pracę układu nerwowego. Ich niedobór może powodować trudności z koncentracją i osłabienie pamięci. Najczęściej występują w warzywach, jak: kalafior, kapusta, cebula, czosnek, brukselka, brokuły, szpinak, fasola, groch. Większe zapotrzebowanie na te witaminy występuje przy spożywaniu dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty i alkoholu.
- Magnez bierze udział w licznych procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie. Jego niedobór może prowadzić m.in. do zaburzeń przewodzenia impulsów w układzie nerwowym, a także do osłabienia pamięci i koncentracji. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osoby dorosłej wynosi około 400 mg. Magnez występuje w kakao i gorzkiej czekoladzie, grochu, orzechach laskowych. Wchłanianie magnezu utrudnia alkohol, kawa i niektóre leki.
- Potas jest niezbędny w diecie. Bierze udział m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, we właściwym dotlenianiu mózgu oraz w procesach myślenia i koncentracji. Jego źródłem są pomidory, ziemniaki, banany, morele, nektaryny, awokado, winogrona i bakłażany.
- Żelazo wpływa istotnie na funkcjonowanie pamięci, ponieważ uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu. Występuje w orzechach, warzywach strączkowych, owocach pestkowych i rodzynkach.
- Cynk jest mikroelementem, który m.in. poprawia sprawność intelektualną, zdolność uczenia się i zapamiętywania. Produkty zawierające cynk, to przede wszystkim: zarodki pszenne, migdały, fasola i zielony groszek.
Kakao na poprawę pamięci
W kakao obecne są liczne związki polifenolowe oraz teobromina, kofeina i teofilina, podobnie jak w liściach herbaty. Jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych, m.in. czekolady. Dzięki kofeinie i teobrominie oraz magnezowi, które zawiera czekolada gorzka, wpływa korzystnie na pracę mózgu. Umiarkowane spożycie tej czekolady poprawia koncentrację.
Warto wiedzieć!
- Zdrowy tryb życia tak niezbędny do dobrego funkcjonowania pamięci to także niesięganie po papierosy czy alkohol. Produkty te wpływają niszcząco na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego należy ich unikać.
- Prawidłowa dieta wspomagana aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu pomoże zachować pełną sprawność naszego ośrodkowego układu nerwowego przez długie lata.
Wiele nasion warzyw dostępnych jest w naszym sklepie – zapraszamy do zapoznania się z ofertą (wystarczy kliknąć w te słowa oznaczone na zielono).
Inni czytali / oglądali również:
Jak dbać o serce? Warto się o nie zatroszczyć
Jak zapachy wpływają na człowieka?
Gdzie znajdziemy kwasy omega? (wideo)
Korzyści płynące z prac ogrodniczych na działce
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com