Dieta na stawy – co jeść, czego nie jeść
Bolące stawy mogą stać się poważnym problemem. Mogą skutkować ograniczeniem ruchu i czynności, które wykonujemy np. w ogrodzie lub w domu. Oto dieta na stawy.
Sprawdź e-booki dostępne w naszej ofercie:
Czy na takie kłopoty możemy oddziaływać w postaci dobrze dobranej diety? Czy na takie dolegliwości możemy zastosować odpowiednią dietę na stawy świadomie dobierając składniki odżywcze z naszego pożywienia?
Nie ma dowodów na to, że sposób odżywiania ma wpływ na zachorowanie na zapalenie stawów, ale warto zastanowić się nad sposobem odżywiania, który może zapobiec lub poprawić jakość życia w tej chorobie.
Dieta na stawy – co zatem warto jeść:
- Warzywa i owoce są istotnym źródłem witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu i wspomaga pracę stawów i ścięgien. Owoce zawierają również związki z grupy flawonoidów, które blokują w naszym organizmie wolne rodniki, odpowiedzialne za inicjację stanu zapalnego. Warto jest wprowadzić do diety kiełki bogate w łatwo przyswajalne składniki. Nasza dieta powinna zawierać to, co daje nam nasz ogród: warzywa (marchewka, brokuły, sałata, buraki, dynia, seler, kapusta, pietruszka, cebula, czosnek, por) oraz owoce (jabłka, czarne porzeczki, maliny, jagody, truskawki, aronia, borówki), ubogacając je egzotycznymi cytrusami lub awokado
- Rośliny strączkowe, które są źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają one także sporo witamin z grupy B, mających działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne
- Ryby warto wprowadzić do diety – szczególnie te morskie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: halibut, łosoś, makrela, śledź, sardynki, dorsz oraz tuńczyk. Kwasy tłuszczowe omega –3 chronią mózg, serce i dobrze wpływają na pracę stawów. Mięso ryby jest bogate w składniki mineralne, tj. wapń, selen, jod, a także w białko, które są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Jedzmy ryby częściej 2–3 razy w tygodniu w porcjach przynajmniej ok. 150 g
- Pieczywo pełnoziarniste i razowe, kaszę gryczaną, orzechy włoskie i laskowe czy pestki z dyni
- Nabiał stanowi doskonałe źródło białka budującego chrząstki stawowe i wapnia, wzmacniającego kości. Warto go jeść 2–3 razy dziennie, w postaci płynnej – jogurt, kefir lub maślanka, albo twarogu (chudego 150 g)
Dieta na stawy – ograniczmy spożycie:
- Cukru i słodyczy
- Czerwone mięso – można je zastąpić drobiem i rybami.
- Tłustych produktów: wędlin, podrobów, nabiału – zawierają sporo kwasów omega-6, szczególnie kwasu arachidonowego, który blokuje korzystne działanie kwasów omega-3 i ułatwia wytwarzanie prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych
- Żywności wysoko przetworzonej (fast food ’y, zupy i dania w proszku)
- Kofeiny (kawa), mocnej herbaty oraz alkoholu
- Soli, zastępując ją przyprawami tj. majerankiem, cząbrem, chrzanem, miętą, cynamonem, kurkumą, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową
O TYM PAMIĘTAJ!
Szpinak, szczaw i rabarbar zawierają kwas szczawiowy, który łącząc się z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, w ten sposób „odwapniając” nasz organizm.
WARTO WIEDZIEĆ
W niektórych przypadkach problemów ze stawami zaleca się uzupełnianie diety witaminą D. Badania wskazują, że osoby cierpiące na dolegliwości stawów mają jej niedobór. Oprócz najprostszej suplementacji tabletkami z witaminą D, jeżeli mamy możliwość „łapmy” każdy promień słońca.
Inni czytali / oglądali również:
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
FOT.: SHUTTERSTOCK.COM