Dieta a grupa krwi
Różne rodzaje diety cieszą się ciągle zainteresowaniem, gdyż zawsze trafią do grupy, która w podstawach danego stylu odżywiania odnajdzie wygodne dla siebie założenia. Dieta a grupa krwi?
To jedna z koncepcji należąca do tzw. „hitów żywieniowych”, rodem z USA. Została ona opracowana przez Petera J. D’Adamo, który twierdzi, że: „…to co żywnością jest dla jednego człowieka, to dla drugiego może być trucizną”.
Sprawdź ofertę e-booków w naszym sklepie! To m.in.:
TO JEST WAŻNE
Na ziemi nie można znaleźć identycznych pod każdym względem ludzi, stąd nie ma też żadnego logicznego powodu, dla którego powinno się jeść takie same pokarmy.
Grupa krwi – klucz do tajemnic życia
Według autora książki: D’Adamo w książce z 1998 r. „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” podaje, że układ czynników grupowych krwi jest jednym z ważniejszych wyznaczników predyspozycji, możliwości czy niebezpieczeństw dla naszego organizmu. Autor zapewnia, że stosowanie zaleceń dobranych dla danej grupy krwi pozwoli:
- uniknąć infekcji,
- utrzymać właściwą masę ciała,
- zapobiec wystąpieniu nowotworów czy chorób serca,
- a także opóźnić proces starzenia.
Zgodnie z D’Adamo – grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej, decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet o rodzaju wykonywanych ćwiczeń.
Według dietetyków: Niestety autor diety nie potrafi sensownie udowodnić stwierdzenia, że grupa krwi jest kluczem do odporności, bo przecież przeciwciała układu grupowego AB0 nie odgrywają roli w procesach odpornościowych organizmu. Swoje doświadczenia z żywieniem zgodnym z grupą krwi autor opiera na doświadczeniach ojca oraz ponad 4000 prowadzonych osobiście przypadków z ustaloną dietą. Efektem tego jest nawet powstanie nowej dziedziny naukowej – hematopsychologii czyli nauki badającej zależności pomiędzy krwią a osobowością i pożywieniem.
Migracja a grupa krwi
Według autora książki: Różnorodność grup krwi, jak tłumaczy autor diety, a co przez jej krytyków jest podważane, jest spowodowana historycznymi migracjami ludności. Afrykański człowiek pierwotny zamieszkujący rejony dzisiejszej Sahary miał grupę krwi „0” i była to jedyna grupa krwi. Ówczesne pożywienie składało się głównie z mięsa upolowanych zwierząt. Następnie na skutek wyczerpania zasobów łowieckich doszło do przemieszczenia ludów w kierunku Europy i Azji.
Osiadłe północne ludy były zmuszone zająć się zbieractwem i rolnictwem, gdyż i na tych terenach wyczerpały się zapasy zwierzyny. Na bazie wyżywienia roślinnego powstała grupa krwi „A”, która w zasadzie najlepiej przystosowana jest do odżywiania wegetariańskiego. W wyniku dalszych wędrówek z Europy na tereny wschodnie – obszarów obecnych Indii i Pakistanu, gdzie w żywności były produkty mięsne, mleczne oraz pochodzące z upraw, wyłoniła się nowa grupa krwi „B”. Na skutek mieszania się ludności z grupami „A” i „B” miała powstać nowa, najmłodsza „AB”.
Według dietetyków: Tutaj powinniśmy być bardziej wnikliwi, gdyż oprócz trzech głównych antygenów wyróżnia się czynnik Rh i w sumie 32 układy grupowe krwi, co powoduje występowanie znacznej różnorodności pod tym względem.
Co na to dietetycy?
Dieta a grupa krwi – jak podają dietetycy, ten sposób odchudzania działa jak każda dieta, która eliminuje wiele grup produktów spożywczych, co przekłada się na mniejsze porcje pokarmowe i mniejszą ilość kalorii. Niestety taka dieta jako niedoborowa i stosowana przez długi okres może skutkować nawet anemią, osteoporozą lub innymi problemami zdrowotnymi, zaś w przypadku powrotu do wcześniejszych nawyków żywieniowych stracone kilogramy bardzo szybko wracają.
Dietę tę „na warsztat” wzięli naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu w Toronto w latach 2004-2010. Podważyli oni założenia autora – diety zgodnej z grupą krwi, publikując swoje opracowanie w 2013 r. stwierdzając, że stosowanie tej diety wykazało istotny związek z następującymi wynikami:
grupa A: niższe BMI, mniejszy obwód talii, niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny we krwi;
grupa B: brak zmian;
grupa AB: niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny we krwi;
grupa 0: niższy poziom trójglicerydów we krwi.
Czyli tylko w przypadku populacji z grupą krwi A zaobserwowano pozytywny wpływ diety na masę ciała, czego nie zaobserwowano w pozostałych przypadkach. Sposób, w jaki organizm każdej z osób reaguje na taką dietę nie ma nic wspólnego z ich grupą krwi, a zależy w dużej mierze od umiejętności wytrwania w rozsądnej diecie wegetariańskiej lub nisko węglowodanowej.
Chociaż naukowcy nie stwierdzili, że żywienie się w zgodności z grupą krwi przynosi korzyści zdrowotne, zauważyli oni, że biorący udział w badaniu doświadczyli pewnej, niezależnej od grupy krwi, poprawy zdrowia.
Tak wygląda koncepcja „dieta a grupa krwi” i jej założenia. Polecamy artkuły dotyczące innych rodzajów diet uwzględniające różne czynniki i aspekty naszego życia:
- Dieta na stawy – co jeść, czego nie jeść
- Dieta dostosowana do wieku
- Jak dbać o dłonie
- Owoce i warzywa bogate w wodę
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot.: Shutterstock.com