Aronia – owoc młodości
Aronia zawiera wiele substancji i związków o dużym znaczeniu dla zdrowia człowieka.
Sprawdź e-booki dostępne w ofercie naszego sklepu:
Spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu, chorób układu nerwowego, opóźnia starzenie się organizmu, obniża lub reguluje ciśnienie krwi, zapobiega chorobom nowotworowym, zmniejsza napięcie nerwowe, łagodzi skutki radio- i chemioterapii.
Dzięki dużej zawartości antocyjanów aronia działa na zdrowie człowieka w podobny sposób jak czerwone wino, a dzięki zawartości katechin – podobnie jak zielona herbata. W owocach znajdujemy bogactwo garbników, pektyn, flawonoidów, kwasów organicznych oraz makro- i mikroelementów, a zwłaszcza: wapnia, żelaza, manganu, miedzi, boru, jodu i molibdenu. W wyjątkowo dużych ilościach, nie spotykanych u innych roślin, występuje tu witamina PP. Dzięki temu spożywanie owoców aronii może zapobiegać stanom depresyjnym. W owocach występują również witaminy z grupy B oraz C i E. Dlatego jest ona często nazywana owocem młodości.
Aronia – jak ją przetworzyć?
Owoce na surowo nie są smaczne. Z powodu dużej zawartości garbników są cierpkie i kwaśne. Nie każdy wie, co z nimi zrobić. Tymczasem można z nich przyrządzać np. soki, dżemy, przeciery, nalewki. Po przetworzeniu zachowują większość cennych składników odżywczych, poza witaminą C, która w czasie obróbki termicznej ulega rozkładowi. Owoce przeznaczone na przetwory, powinny być dojrzałe, zdrowe, jędrne, nieuszkodzone. Warto je umieścić na krótko w zamrażalniku, gdyż po przemrożeniu tracą swoją cierpkość.
Dżem
Około 1 kg owoców aronii umyć, wysuszyć, zasypać cukrem w ilości 0,5–1 kg, krótko podgrzać i zalać wodą (około 0,5 szklanki). Gotować aż do zgęstnienia, po czym przełożyć do słoików.
Konfitury
1 kg owoców gotować trzy razy, po 20–30 minut w gęstym syropie cukrowym, a następnie umieścić w słoikach. Syrop przygotowuje się z 1–2 kg cukru i 1–2 szklanek wody.
Przecier
Około 1 kg owoców umyć, wysuszyć, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając naczyniem, aby owoce nie przywarły do dna. Po przestudzeniu przetrzeć przez sito, dodając około 20 dag cukru. Ponownie podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Ciepły przecier umieścić w słoikach i pasteryzować w gorącej wodzie przez 15 minut.
Aronia – nalewka
Do 1 l wody dodajemy 60 szt. owoców aronii, garść liści wiśni i 40 dag cukru. Wszystko razem gotujemy przez 40 min. Po ostudzeniu, odcedzamy płyn i łączymy z 0,7 l wódką. Przelewamy nalewkę do dużego słoja i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie możemy nalewkę przelać do mniejszych butelek.
Aronia – dobre rady
- Przetwory z aronii warto łączyć z innymi owocami lub przyprawami – jabłkami, gruszkami, wiśniami, malinami, śliwkami, skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, wanilią, kardamonem, cynamonem, miodem. Uzyskują wtedy oryginalny smak i aromat.
- Przetwory z aronii można spożywać z pieczywem lub traktować jako dodatek do ciast, deserów, naleśników, omletów, lodów.
- Suszone owoce wykorzystuje się do przygotowywania herbatek owocowych.
Inni czytali także:
Dieta na stawy – co jeść, czego nie jeść
Kardamon – właściwości i zastosowanie
Co zrobić z ziół? Zioła w kuchni, domowej apteczce i kosmetykach
Jadalne rośliny – ozdobne drzewa i krzewy na talerzu
Dereń jadalny – roślina o cennych właściwościach
Mazurki wielkanocne – przepisy
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot.: Shutterstock.com