Rzodkiew i rzodkiewka – właściwości i odmiany
Rzodkiewka – warzywo z grupy „nowalijek”, które uprawiane są jako jedne z pierwszych wiosną. Mniej popularna jest rzodkiew. Oto właściwości rzodkiewki i rzodkwi.
Warzywa te, o krótkim okresie wegetacji, ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze, powinny co roku znaleźć swoje miejsce i na działce, i na stole.
Polecamy nasiona rzodkiewek i nasiona rzodkiew w naszym sklepie – znajdą tam Państwo wiele odmian w atrakcyjnych cenach.
Rzodkiew i rzodkiewka – właściwości. Dlaczego warto?
- Ze względu na dużą wartość biologiczną, zawierają bowiem znaczne ilości witaminy C, B1, B2, B6, PP, wapnia, fosforu, żelaza i kwasu foliowego
- Obecność olejku gorczycznego w zgrubieniach nie tylko nadaje tym warzywom ostry, swoisty smak, ale również reguluje trawienie
- Są niskokaloryczne
- Są łatwe w uprawie, możliwy jest kilkukrotny siew w sezonie
- Możliwość siewu współrzędnego (rzodkiewka), co pozwala zaoszczędzić miejsce, szczególnie w przypadku małego warzywnika
Rzodkiewka – sposoby uprawy i polecane odmiany
Jest rośliną klimatu umiarkowanego, do wytworzenia prawidłowych zgrubień potrzebuje temperatury nieprzekraczającej 15ºC. Przy zbyt wysokiej temperaturze rośliny wybijają w pędy kwiatostanowe, a miąższ zgrubień parcieje. Dlatego optymalnym terminem siewu jest wczesna wiosna oraz jesień.
Ze względu na krótki okres wegetacji (25–50 dni od siewu do zbioru) rzodkiewkę można wysiewać w odstępach co 2 tygodnie w celu przedłużenia okresu zbioru, począwszy od połowy marca – do połowy maja.
Częstą praktyką jest siew współrzędny, np. z marchwią, pietruszką lub pasternakiem. Ze względu na długi okres kiełkowania tych gatunków rzodkiewka jest dla nich wyznacznikiem rzędów. W pierwszym okresie uprawy warto zastosować płaskie osłony z agrowłókniny, aby ograniczyć transpirację wody. Osłony także przyspieszają wschody i ograniczają występowanie szkodników (śmietki, pchełki ziemne).
Na rynku ogrodniczym jest duży wybór odmian rzodkiewki. Do wyboru są odmiany o różnych kształtach (kulisty, owalny lub wydłużony) oraz kolorach zgrubień (biały, różowy, czerwony, fioletowy, jednolity lub dwubarwny).
Właściwości rzodkiewki – odmiany do uprawy przedplonowej szczególnie polecane odmiany (nieparciejące):
- Mila – wczesna odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami. Zgrubienia wydłużone, cylindryczne, barwy czerwonej z białym końcem o delikatnym w smaku miąższu.
- Jutrzenka – doskonała odmiana do uprawy gruntowej i pod osłonami, tworzy owalne różowe zgrubienia, delikatne.
- Saxa – wczesna odmiana, plenna, kulista, karminowoczerwona, o białym miąższu. Średnio ostra w smaku.
- Cherry Belle – polecana szczególnie do uprawy wczesnowiosennej w gruncie i pod osłonami. Duże okrągłe zgrubienia, o atrakcyjnym ognisto–czerwonym kolorze. Miąższ szklisty, biały, łagodny.
- Carmen – do uprawy całorocznej w gruncie, plenna, zgrubienia okrągłe, karminowoczerwone, o białym soczystym miąższu, często z różowymi przebarwieniami. Miąższ delikatny. Odmiana odporna na pękanie.
- Zlata – dość plenna odmiana do całorocznej uprawy w gruncie. Zgrubienia kuliste, o żółtym kolorze skórki, miąższ biały, ostry.
- 18–dniowa – De dix-huit jour odmiana o najkrótszym okresie wegetacji, najszybciej plonuje w gruncie i pod osłonami. Zgrubienia wydłużone, o czerwonej skórce z białym końcem, miąższ soczysty, bardzo delikatny w smaku.
- Ostergruss rosa – odmiana o kształcie zgrubienia przypominającym korzeń marchwi. Barwa intensywnie różowa, biały miąższ i ostry smak. Nadaje się do uprawy wiosennej oraz jesiennej.
Rzodkiew – sposoby uprawy i polecane odmiany
Jest bliską, choć mniej popularną „kuzynką” rzodkiewki. Charakteryzuje się dłuższym okresem wegetacji – 40–50 dni od siewu do dojrzałości zbiorczej, a odmiany jesienne nawet do 100 dni. Część nadziemna oraz zgrubienie są bardziej okazałe niż u rzodkiewki, a system korzeniowy dorasta do głębokości nawet 1 m. Wymagania klimatyczno-glebowe obu gatunków są zbliżone
Do uprawy wiosenno-letniej godne polecenia są odmiany:
- Mino Early – wczesna, o białym, walcowatym zgrubieniu (40–50 cm), odporna na wysokie temperatury, ma miąższ delikatny i soczysty.
- Agata – wczesna odmiana o zgrubieniach kształtu klinowatego, skórce białej oraz zwięzłym, średnio ostrym w smaku miąższu.
- Runder Weisser – odmiana przeznaczona do uprawy letniej, o okrągłych i dużych zgrubieniach koloru białego. Miąższ o dużych walorach smakowych, soczysty i łagodny.
Rzodkiew i rzodkiewka – właściwości. Dobra rada
Warto pamiętać, że rzodkiewka i rzodkiew źle znoszą nawożenie obornikiem, uprawiamy je zatem w drugim roku po oborniku.
Inni czytali także:
Robaczywe rzodkiewki? Sprawca – śmietka kapuściana
Truskawki mrożone i na przetwory
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com