Ogórki w ogrodzie – najlepsze odmiany i sposoby uprawy
Dobór odpowiedniej odmiany ogórka to połowa sukcesu w uprawie. Determinuje ona termin oraz częstotliwość zbiorów, od niej zależy wykorzystanie owoców.
Na jakie cechy zwrócić uwagę, by przez długi czas cieszyć się świeżymi owocami, a także zrobić z własnych ogórków ulubione przetwory takie jak ogórki konserwowe czy małosolne?
Planując zakup nasion ogórka należy znać przeznaczenie owoców. Odmiany ogórka dzielą się bowiem na 4 grupy, w zależności od wielkości owoców i kierunku ich użytkowania.
Oferta nasion różnych odmian ogórków znajduje się na stronie sklepu – dzialkowiecsklep.pl
-
Odmiany ogórka – korniszonowe
Są najmniejsze, osiągają 2–6 cm długości i są idealne do konserwowania w zalewie octowej. Z proponowanych na rynku odmian korniszonowych warto zwrócić uwagę na odmianę Gwidon F1 – średnio wczesną, bardzo plenną. Rośliny wykazują dużą tolerancję na mączniaka rzekomego i kanciastą plamistość liści.
Tytus F1 – średnio wczesna odmiana, dość plenna, wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego.
Anulka F1 – średnio wczesna odmiana, o kształtnych, jasnozielonych owocach. Rośliny wykazują tolerancję na mączniaka rzekomego. Aby cieszyć się takimi drobnymi owocami, korniszony należy zbierać codziennie, co może być kłopotliwe. Zbierane co 2 dni nadają się jako owoce konserwowe. W sytuacji, gdy na działkę musimy dojeżdżać, lepiej jest wybierać odmiany tzw. konserwowe.
-
Ogórki konserwowe, o dłuższych owocach
Ogórki konserwowe osiągają od 6 do10 cm długości i także przeznaczone są do zalewy octowej. Z jednych i drugich można także zrobić ogórki w zalewie curry lub przeznaczyć do bezpośredniego spożycia. Odmiany konserwowe nadają się też do kwaszenia. Odznaczają się owocami zielonymi, z drobnymi lub grubymi brodawkami na skórce. Zbieramy je co 2–3 dni lub rzadziej, jeśli będziemy je kwasić. Dobrze jest wybierać odmiany charakteryzujące się odpornością na choroby, unikniemy wtedy licznych zabiegów ochrony roślin.
-
Kwaszeniaki
Odmiany ogórka przeznaczone typowo do kwaszenia charakteryzują się owocami długości 8–15 cm, lekkim żebrowaniem, ciemnozieloną skórką z grubymi brodawkami.
Basza F1, Andrus F1 czy Borus F1 są średnio wczesne, odporne na parcha dyniowatych i tolerancyjne na mączniaka rzekomego.
Julian F1 należy do odmian późnych, odznacza się jasnozieloną skórką i bardzo wysoką tolerancją na mączniaka rzekomego oraz odpornością na parcha dyniowatych. Kwaszeniaki zbieramy 2–3 razy w tygodniu.
-
Odmiany ogórka – sałatkowe
Do odmian o najdłuższym owocu (13–22 cm) zaliczamy grupę ogórków sałatkowych. Są one przeznaczone do bezpośredniego spożycia, na mizerię (również po rozmrożeniu), obierane pikle, czy różnego typu sałatki. Zbieramy je najrzadziej, 1–2 razy w tygodniu.
- Odmiana Tessa F1 odznacza się ciemnozieloną, błyszczącą, gładką skórką, wczesnością plonowania oraz bardzo wysoką tolerancją na mączniaka rzekomego, tolerancją na kanciastą plamistość i parcha dyniowatych. Odmiana ta jest polecana także do uprawy pod niskimi osłonami.
- Odmiana Aston F1 charakteryzuje się zieloną skórką owocu, pokrytą grubymi brodawkami. Na roślinie znajduje się przewaga kwiatów żeńskich, stąd wysokie plonowanie. Jest odporna na parcha dyniowatych i tolerancyjna na mączniaka rzekomego.
- Gracius Gładki F1 to odmiana partenokarpiczna (zawiązująca owoce bez zapylenia), o ciemnozielonych owocach z błyszczącą, bardzo delikatną skórką. Cechuje się wyjątkowo małą komorą nasienną. Uprawiana pod folią da wyższy plon. Odporna na parcha dyniowatych i wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego.
Inni czytali również:
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com