Miód właściwości
Miód ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, działa przeciwzapalnie, łagodzi stres, dostarcza łatwo przyswajalnych substancji energetycznych, odciąża wątrobę, łagodzi kaszel, wspomaga gojenie ran, działa korzystnie na serce i obniża poziom cholesterolu oraz działa profilaktycznie przeciwnowotworowo.
Pyłek, nektar, spadź
z drzew to podstawa przyszłego miodu. Zbierane są one przede wszystkim przez pszczoły miododajne, które oblatują bardzo duże obszary w celu ich znalezienia.
Jak ocenić, czy miód jest prawdziwy?
- Nabieramy miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lejemy go na powierzchnię miodu w słoiku. Jeśli ścieka równomiernie tworząc na powierzchni stożek, który powoli się rozpływała, to jest to miód prawdziwy.
- Prawdziwy miód rozpuszcza się w zimnej wodzie powoli tworząc smugi. Miód sztuczny rozpuszcza się nierównomiernie i szybko.
- Miód powinien się skrystalizować. Miody akacjowe krystalizują najdłużej, zaś miody sztuczne nie krystalizują się wcale.
Zdrowotne właściwości miodu
![Miód był jednym z najważniejszych składników diety u człowieka z okresu kamienia łupanego.](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2022/11/shutterstock_199952975-300x218.jpg)
Miód ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, działa przeciwzapalnie, łagodzi stres, dostarcza łatwo przyswajalnych substancji energetycznych, odciąża wątrobę, łagodzi kaszel, wspomaga gojenie ran, działa korzystnie na serce i obniża poziom cholesterolu oraz działa profilaktycznie przeciwnowotworowo. Głównymi jego składnikami są cukry (70-80%), kwasy organiczne, przeciwutleniające związki polifenolowe, enzymy, związki o charakterze hormonalnym, sterole, fosfolipidy, barwniki roślinne, witaminy, biopierwiastki, pyłek kwiatowy.
![Miody](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2022/11/shutterstock_223706323-300x226.jpg)
Miody nektarowe
występują w licznych odmianach, które zależą od tego, z nektaru jakich roślin są wytwarzane przez pszczoły.
Akacjowy
ma kolor bezbarwny lub kremowy o niskiej zawartości pyłków, polecany jest alergikom. Stosowany pomocniczo w zaburzeniach trawiennych (nadkwaśność) oraz w schorzeniach nerek i przewodu moczowego.
Lipowy
ma kolor żółty, herbaciany i ostro-gorzkawy smaku. Zawiera składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspokajającym. Pomocny w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, w przeziębieniach, anginach, zapaleniu zatok, wspomaga układ sercowo-naczyniowy.
Rzepakowy
ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy. Ma działanie wzmacniające, wspomaga pracę wątroby, trzustki, nerek, dróg moczowych i układu krwionośnego.
Gryczany
należy do miodów najpóźniejszych. W stanie świeżym ma kolor ciemnobrązowy i lekko piekący smak. Miód ten należy do najbardziej wartościowych. Pomocny jest w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, przy złamaniach kości, po rekonwalescencji, przy niedoborze żelaza, polecany w osłabieniu pamięci.
Koniczynowy
o słomkowej barwie i słodkim smaku z koniczyny białej oraz o barwie łososiowej i lekko kwaśnym smaku z koniczyny czerwonej. Miód działa uspokajająco.
Mniszkowy
w stanie płynnym ma kolor jasnożółty i bardzo szybko krystalizuje. Zalecany jako wspomagający w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych.
Malinowy
ma barwę złocistożółtawą i kwaśny smak. Działa napotnie oraz przeciwmiażdżycowo.
Wrzosowy
![Miód wrzosowy](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2022/11/shutterstock_62600434-201x300.jpg)
ma barwę ciemnobrunatną a po skrystalizowaniu pomarańczową lub ciemnobrunatną oraz ostro-gorzkawy smak. Polecany w zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit, biegunce.
Wielokwiatowy
ma zróżnicowaną barwę – od jasnożółtej poprzez jasnobrązową do ciemnobrązowej. Polecany w schorzeniach górnych dróg oddechowych, wzmacnia serce.
Miody spadziowe
Spadź jest przetworzonym sokiem roślinnym wytwarzanym przez mszyce, miodówki oraz czerwce. Nakłuwają one organy roślin i wysysają sok, który po przyswojeniu przez nie białka, wydalają w postaci tzw. rosy miodowej (spadź). Występuje ona głównie na jodłach, świerkach, sosnach, lipach, klonach i wierzbach.
Z drzew iglastych
jest szarozielony, o zapachu korzennym i delikatnym lekko słodkim smaku. Jest bogaty w cukier spadziowy melecytozę, dekstryny, mikroelementy i pod tym względem przewyższa miody nektarowe. Ma właściwości przeciwzapalne i jest szczególnie polecany w schorzeniach górnych dróg oddechowych, a także przy schorzeniach stawów i układu nerwowego.
Z drzew liściastych
ma jasną zielonkawozłocistą barwę i najczęściej stanowi mieszaninę spadzi z lipy, klonu i jaworu ze słabym korzennym zapachem i cierpkim smakiem. Posiada właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące oraz moczopędne i żółciopędne.
Przechowywanie miodu
Najlepiej trzymać go w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku – ponieważ jest produktem bardzo higroskopijnym tzn. z łatwością chłonie wilgoć z powietrza, a także i zapachy. Warto trzymać go w suchym i ciemnym miejscu – w temp. 0°C-20°C. Najlepiej spożyć go przed upływem roku.
Pamiętaj!
- Nie podajemy miodu małym dzieciom, do roku, ze względu na ryzyko alergiczne.
- Bezpieczne dziennie spożycie miodu u chorych na cukrzycę insulinozależną oraz insulinoniezależną wynosi do 30 g. Ale istnieją też głosy specjalistów, którzy absolutnie zabraniają spożywanie miodu w cukrzycy.
- Nie słodzimy miodem gorących napoi, ponieważ łatwo utracić zawarte w nim dobroczynne enzymy.
Warto wiedzieć!
W procesie powstawania miodu w ulu, cechuje się on dużą zawartość wody. Pszczoły-robotnice przetwarzają go do takiego stanu, aby jej zawartość spadła poniżej 20%. Dopiero wówczas mogą zamknąć w plastrach. Miód niedojrzały o nieodpowiedniej zawartości wody łatwo ulega fermentacji pod wpływem drożdży osmofilnych (obecnych w miodzie) i nie powinien być przeznaczany do spożycia.
Na wzmocnienie
![Na wzmocnienie do picia. Miód jest zalecany ludziom starszym, dzieciom, rekonwalescentom jako czynnik wspomagający właściwe leczenie](https://mojogrodek.pl/wp-content/uploads/2022/11/shutterstock_223031380-300x200.jpg)
W okresie kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia możemy zastosować profilaktycznie o poranku herbatkę z kwiatu lipy, w której po przestudzeniu (do ok. 40°C) rozpuszczamy łyżkę miodu i wyciskamy sok z połowy cytryny. Taka herbatka ma również działanie kojące nasze codzienne stresy. Jest również doskonała podczas grypy, anginy, a szczególnie z dodatkiem roztartego ząbku czosnku.
dr Grażyna Kowalska, dr hab. Radosław Kowalski, UP w Lublinie
źródło miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock