Wczesny wysiew warzyw korzeniowych – marchew i pietruszka

Podziel się

Korzystna aura i słoneczne dni marcowe umożliwiają pierwsze prace przy zagospodarowaniu grządek warzywnych. Po uprawkach wiosennych czas na pierwsze siewy warzyw. Wśród nich – korzeniowe – marchew i pietruszka.

Dlaczego warzywa korzeniowe wysiewamy wcześnie?  

  1. Ich nasiona wschodzą długo (około 3 tygodni), siewki początkowo wolno rosną. Do pierwszego zbioru korzeni upłynie sporo czasu.  
  2. Im wcześniej wiosną, tym więcej będzie wilgoci w glebie, tak potrzebnej w okresie kiełkowania. Zwłaszcza pietruszka jest bardzo wrażliwa na niedobory wody po wschodach.  
  3. Gatunki te nie boją się chłodu, małe siewki dobrze znoszą kilkustopniowe przymrozki.  

Jak siejemy warzywa korzeniowe?  

Wyrównanie powierzchni 

Spulchnione grządki dla korzeniowych bardzo dokładnie wyrównujemy grabiami – to bardzo istotne dla drobnych nasion – wyznaczamy znacznikiem płytkie rowki, w które siejemy nasiona. Dobrze jest je wymieszać z nasionami sałaty lub rzodkiewki (szybciej wzejdą), które wyznaczą rzędy – wówczas łatwiej będzie zwalczać chwasty w międzyrzędziach. Nasiona siejemy na głębokość ok. 1 cm. 

wysiew warzyw korzeniowych - grządki dokładnie wyrównujemy grabiami
Grządki dokładnie wyrównujemy grabiami 

Wilgotność gleby 

Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna. Nie siejemy w zbyt wilgotną ziemię ani za suchą.

Wysiew warzyw korzeniowych – rozstawa rzędów – co 30 cm.

W przypadku marchwi obsiewamy co drugi rząd. Wolny rząd przeznaczmy o sadzenia cebuli dymki. W ten sposób odstraszymy szkodniki tych warzyw – połyśnicę marchwiankę i śmietkę cebulankę.

Nasiona wysiewamy w wyznaczone rzędy
Nasiona wysiewamy w wyznaczone rzędy

Po siewie 

Lekko przyciskamy ziemię w rowkach, nagarniając ją grabiami i uciskamy odwrotną stroną grabi. Starajmy się jak najmniej deptać tam, gdzie gleba była wzruszona. Wszelkie ślady stóp należy zagrabić.

Wysiew warzyw korzeniowych – okrywanie zasiewów 

Można zastosować osłony płaskie, kładziemy na obsiane grządki agrowłókninę wiosenną, mocując ją ziemią, deskami lub kamieniami tak, by nie zwiał jej wiatr.

wysiew warzyw korzeniowych - zasiewy okrywamy wiosenną włókniną
Zasiewy okrywamy wiosenną włókniną

Podlewanie 

Gdy wiosną jest sucho, zasiewy podlewamy konewką z sitkiem o drobnych otworkach. Nie wolno dopuścić do przeschnięcia wierzchniej warstwy gleby, w której znajdują się napęczniałe nasiona. Czekamy, aż nasiona wykiełkują i pojawia się siewki.   

 

Wysiew warzyw korzeniowych – warto wiedzieć, że…

Oprócz warzyw korzeniowych siejemy: koper, rzodkiewkę, sałatę, szpinak, groch, bób, cebulę szczypiorową, szczypiorek (potem go przesadzimy na miejsce stałe). Nieco później buraki ćwikłowe. 

 

A co powoduje, że pietruszka po wschodach więdnie i zasycha? Piszmey o tym we wpisie „Choroba pietruszki”

 

 

 

 

Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”

Fot. Shutterstock.com

Podziel się