Jak uprawiać warzywa w poplonie – nawożenie
Intensywnie zagospodarowany warzywnik, to także uprawa w poplonie. Daje to możliwość zbioru warzyw do późnej jesieni. Jak uprawiać warzywa w poplonie?
Warzywa na jesień, uprawiane w poplonie, mogą wydać obfity plon, jeśli zapewnimy im odpowiednią ilość składników pokarmowych i wody. Jeżeli pod warzywa poprzedzające ich uprawę stosowane było nawożenie organiczne, to na ogół nie wymagają dodatkowego nawożenia mineralnego.
W dalszych latach po nawożeniu organicznym lub po warzywach, które wyczerpują składniki pokarmowe z gleby, przed siewem lub sadzeniem warzyw poplonowych, należy zastosować uniwersalny wieloskładnikowy nawóz ogrodniczy w ilości ok. 50–60 g/m2.
jak uprawiać warzywa w poplonie – nawożenie azotowe
Ograniczenia
W miarę wzrostu roślin zwiększa się ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, szczególnie na azot. Nawożenie pogłówne azotem warzyw uprawianych w poplonie powinno być umiarkowane, niekiedy bardzo ograniczone. Okres uprawy sałaty, szpinaku, roszponki, rukoli czy rzodkiewki jest krótki, nie ma więc potrzeby zasilania tych roślin azotem, zwłaszcza że skracający się dzień i zmniejszająca się intensywność światła w tym czasie stwarzają sprzyjające warunki do gromadzenia się w roślinie większej ilości azotanów. Ze względu na krótki okres uprawy, nie ma także potrzeby zasilania azotem kopru i kalarepy.
Zalecenia
Warzywa o większych wymaganiach pokarmowych i dłuższym okresie uprawy wymagają dokarmienia azotem.
- Jeżeli kalafior, brokuł lub kapusta pekińska słabo rosną, rośliny można zasilić saletrą amonową, stosując 10–20 g/m2.
- Coraz większą popularność zyskuje uprawa fenkułu. Aby zebrać jesienią obfity plon tego warzywa, w fazie zawiązywania zgrubień, rośliny należy zasilić azotem stosując ok. 15 g saletry amonowej na 1 m2.
- Do połowy VIII można jeszcze sadzić jarmuż. Rośliny należy zasilić azotem po przyjęciu rozsady, a drugi raz nie później niż na 4–5 tygodni przed zbiorem, stosując każdorazowo 10–15 g saletry amonowej na 1 m2. Zbyt duże dawki azotu powodują, że jarmuż szybko rośnie, rośliny są delikatniejsze i bardziej wrażliwe na mróz.
- Do połowy VIII można nawozić azotem warzywa późne, które będą zbierane w X, a nawet jeszcze w XI – kapustę, selery i pory. Kapustę można zasilić saletrą amonową lub saletrzakiem, stosując 15–20 g/m2. Późniejsze nawożenie azotem lub stosowanie zbyt dużej dawki azotu powoduje, że główki są luźniejsze i bardziej podatne na pękanie.
- Selery i pory można zasilić saletrą amonową lub saletrzakiem w ilości 20–25 g/m2. Większa ilość azotu nie powoduje zwiększenia plonu, a pogarsza jakość korzeni selera i zwiększa wrażliwość na mróz porów.
Polecamy w naszym sklepie min.:
Źródło: miesięcznik „działkowiec”
Fot. Shutterstock.com