Maliny – odmiany i uprawa
Mają je sąsiedzi, może już czas, aby zawitały do naszego ogródka? Maliny – odmiany i uprawa oraz właściwości. Co warto wiedzieć?
Ich zaletą jest wczesne wchodzenie w okres owocowania i dostarczanie smacznych, aromatycznych owoców przez wiele lat. Owoce spożywane są na świeżo oraz stanowią bardzo cenny surowiec na domowe przetwory oraz jako dodatek np. do ciast. Sok malinowy jest powszechnie znanym i cenionym, naturalnym środkiem leczniczym stosowanym przy przeziębieniu.
Duży wybór odmian malin znajdą Państwo w naszym sklepie.
Maliny – odmiany i uprawa. Ważne w uprawie
- Maliny najlepiej udają się na glebach żyznych i próchnicznych
- Mają płytki system korzeniowy, nie tolerują gleb o wysokim poziomie wody gruntowej oraz zagłębień terenu, gdzie po opadach dłużej utrzymuje się woda
- Na glebach lekkich i przepuszczalnych późną wiosną i latem mogą występować znaczne niedobory wody, co zawsze ma niekorzystny wpływ na wzrost pędów, wielkość i jakość plonu (drobnienie owoców). Na takich glebach w stresowych okresach konieczne jest podlewanie malin. Szczególnie wrażliwe na niedobór wilgoci są maliny powtarzające, ponieważ w tym samym czasie rosną, kwitną i plonują
- Korzystnym rozwiązaniem jest ściółkowanie gleby, które ogranicza wzrost chwastów i straty wody z gleby
- Nie należy sadzić odmian owocujących na pędach dwuletnich w miejscach, w których mogą występować zastoiska mrozowe (przemarznięcia pąków lub pędów). Bezpieczniej w takich warunkach jest uprawiać maliny owocujące na pędach rocznych
- Malina jest światłolubna, dlatego należy sadzić ją tylko w miejscach dobrze nasłonecznionych
- Stanowisko dla malin trzeba przygotować wcześniej, aby zlikwidować chwasty trwałe (perz, oset, powój), wzbogacić w substancję organiczną (obornik, kompost – 35–40 kg/10 m2) oraz uzupełnić nawożeniem mineralnym. Maliny najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych (pH 6–6,5), dlatego jeśli odczyn jest znacznie niższy należy rok przed sadzeniem zastosować wapno magnezowe. Maliny źle rosną na glebie świeżo wapnowanej. Nie wykonuje się też wapnowania w roku nawożenia obornikiem
- Nie należy sadzić malin po pomidorach, ziemniakach, truskawkach i ogórkach, ponieważ są one gospodarzami grzybów atakujących system korzeniowy malin. Dobrym przedplonem jest fasola, groch, cebula, marchew oraz gorczyca i łubin uprawiane w przedplonie na nawóz zielony
- Do sadzenia należy używać sadzonek kwalifikowanych, co daje gwarancję czystości odmianowej i zdrowotności. Nie należy też odkopywać odrostów malin od sąsiada (przeniesiemy tak na swoją działkę choroby grzybowe, wirusowe i szkodniki)
- Sadzonki sadzimy 2–3 cm głębiej niż rosły w szkółce, co 40–50 cm. Ziemię wokół dobrze dociskamy i podlewamy. Te posadzone niestarannie źle się przyjmują lub wysychają. Wiosną po posadzeniu całkowicie wycinamy przy samej ziemi pęd nadziemny sadzonki
Rodzaje odmian malin
- Maliny tradycyjne (dwuletnie) – owocują na pędach dwuletnich w k. VI i VII. W pierwszym roku z karpy wyrastają pędy, na których tworzą się pąki kwiatostanowe. W drugim roku pędy te kwitną, owocują, a po zbiorach zamierają.
- Maliny powtarzające–zawiązują pąki kwiatowe i owocują na wierzchołkowej części pędów rocznych (od VIII – aż do przymrozków). Dolna część pędu, na której nie było owoców, zaowocuje latem następnego roku. Po jesiennym zbiorze wycina się te części pędów, z których zebrano owoce. Pozostawione dolne odcinki będą owocowały w VII, ale plon nie będzie duży. Jednak w praktyce, ścina się tuż nad ziemią wszystkie pędy, a z pozostawionej w glebie karpy korzeniowej wyrastają wiosną nowe pędy, na których będzie owocowanie. Ze względu na brak pędów dwuletnich i inną porę kwitnienia maliny te nie są atakowane przez szkodniki powodujące robaczywienie owoców.
Źródło: miesięcznik „Mój Ogródek”
Fot. Shutterstock.com